Hofbuskers Biografie

Hofbuskers = Monoloog & Maat (MC's) + innerAct (Producer) + Bizon & MW (Ondersteuning)

Hiphop zoals het bedoeld is: rauw, puur en eerlijk. Met beide benen op de grond en met het hoofd bij alles wat de voeten al dan niet doet bewegen. Hiphop die teruggrijpt naar de basis, vanuit de eigen hedendaagse omgeving vormgegeven. Oud en vertrouwd, tevens jong en ongehoord. Observeren en reageren via beats en rijms.


HOFBUSKERS DE DUDES

De oorsprong van Hofbuskers ligt in het Sittard van 2001. De toen-nog-niet-rappers Monoloog en Maat kwamen tijdens hun middelbare schoolperiode in contact met elkaar; beiden uitermate gefascineerd door de hiphopcultuur. Geïnspireerd door zijn oudere broer, MWDri3Tw2, die middenin de lokale/nationale hiphopscene stond, schreef Monoloog sinds korte tijd zelf raps. Naarmate Monoloog en Maat vaker met elkaar hingen werd Maat door zijn nieuwe maat geïnspireerd om ook raps te gaan schrijven. Een rapduo was geboren.

Monoloog en Maat zijn op die manier als duo, onder de naam Buskers, jarenlang bezig geweest hun eigen stijl te ontdekken en zichzelf te ontwikkelen via tal van oefensessies en kleine optredens in het Nederlandse en Belgische. Het hoogtepunt van die periode was een tweede plek bij Kunstbende in gelegenheidssamenwerking met de band Funkmonster.

In het jaar 2007 sloot producer innerAct zich aan bij het tweetal. Met de komst van een vaste producer, en dus een derde groepslid, werd de groepsnaam met een derde lettergreep uitgebreid tot: Hofbuskers. Vanaf dat moment is het drietal intensief bezig geweest een eigen geluid te ontwikkelen. Begin 2010 achtte de groep dit geluid te hebben gevonden en is Hofbuskers begonnen te werken aan een debuutalbum; een periode waarin vele nummers werden geschreven en opgenomen.

Hofbuskers

In de zoektocht naar een coherent geheel voor dat debuutalbum, is de muziek die Hofbuskers maakt onderhevig geweest aan veel verandering en destillatie. Zo zijn enkele solide nummers uit deze periode buiten het albumconcept gevallen. Eind 2010 besloot de groep dan ook een aantal van deze zogenaamde 'buitenbeentjes' te bundelen in 'De Buitenbeentjes EP', zijnde een eerste kennismaking met het Hiphop-drietal.

Naar aanleiding van de eerste release kreeg de groep langzamerhand meer boekingen en dus de kans om zichzelf live te bewijzen. Om de liveshows vorm te geven besloten Hofbuskers oude vriend DJ Bizon aan te trekken als vaste DJ & backstage sfeermaker. Daarnaast breidde Hofbuskers de onstage entourage daar waar mogelijk uit met MC & inspirator MWDr3Tw2. In de periode tot nu werden Limburgse poppodia, Vlaamse jeugdhuizen en Brabantse feesten gerockt!

Begin 2011 is Hofbuskers aan de slag gegaan met verdere promotie van 'De Buitenbeentjes EP' door te werken aan een eigenzinnige videoclip. Vanwege de tijdrovende bewerkelijkheid van deze debuutclip besloot DJ Bizon in mei 2011 een clipje te maken bij het nummer 'M tot M', zijnde wachtverzachter. De langverwachtte 'Ontluchten' videoclip met eigengemaakte handpoppen werd vervolgens in de zomer van dat zelfde jaar uitgebracht. Later, in het najaar, werd de instrumentale beattape van producer innerAct (Planet Acts) aan het lijstje van releases toegevoegd, evenals het bijbehorende nummer en videoclip 'Glansrol'; wederom een volledig eigen productie.

Hofbuskers

Het jaar 2012 stond vervolgens in het teken van gigs, veel gigs, met misschien toch wel als hoogtepunt de vierde plek op Limburgse bandwedstrijd Nu Of Nooit. Naast de ontwikkeling die we op live-gebied doormaakten zijn we in het geheim verder gegaan met het maken van nieuw materiaal; en met het in een nieuw jasje steken van oud(er) materiaal. Vooral de laatste maanden van 2012, en het begin van 2013, zijn besteed aan de voorbereiding van een volgend Hofbuskers offensief. Het volgende hoofdstuk is aangebroken: Hofbuskers Cum&Aètje!

Boekingen
Leeuwendeel


agenda

Geen planning vooralsnog


Hofbuskers - Hiphop - Sittard - Monoloog - Maat - innerAct
NIEUWSBRIEF

Affiliates

Low Budg Movement De Nachtploeg Het VerZet Cuttin' Class Spat Spat